|
EEN STANDAARD TRALIEKAS MET EEN GROTERE VAKMAAT VOOR MEER LICHT
Omdat licht de beperkende in een groot deel van het jaar de beperkende productiefactor is, is 'licht' bij de bouw van een kas het belangrijkste aspect. Met een lichte kas kunt u jarenlang uw voordeel doen.
Bij veel kwekers wordt vaak alleen gesproken over de laagste prijs en niet over 'de verdiencapaciteit' van een kas.
In 1991 heeft Kwekerij Klimrek, het teeltbedrijf van Klimrek, een kas laten bouwen met een grote vakmaat. Er is voor een vakmaat van 6.4m gekozen. per vak zijn er 5 ruiten van 1.28m. De luchting bestaan uit 2 ruits 1.28m.
Deze grotere vakmaat werd mogelijk door een langere gootschaal onder het verder standaard dek te monteren.
In 1991 was de standaard vakmaat 4.5 meter. De huidige standaard kas heeft een vakmaat van 5.0 meter. De kas die we destijds lieten bouwen heeft door de vakmaat van 6.40m minder tralies en schermpakketten en is is zelfs na 20 jaar nog steeds lichter dan de moderne huidige kassen !
In de ontwikkeling van kassen is het vergroten van de vakmaat steeds een stap geweest die tot lichtere en goedkopere kassen geleidt heeft. Tot begin jaren 80 had een kas een vakmaat van 3 meter ( met ligger en scherm om de 3 meter !!) daarna werd een vakmaat van 4 meter gemeengoed, later gevolgd door een vakmaat van 4.50 meter en vanaf de midden jaren 90 deed de huidige vakmaat van 5 meter haar intrede.
Vakmaten van 8m of 10m zijn alleen mogelijk met een hulpconstructie voor de goot. Een tralie onder de goot kan uiteraard maar dat geeft veel lichtverlies en is duur. Het aanbrengen van een hulpconstructie met een trekstang hiervoor de oplossing.
Niets nieuws onder de zon:
Van oudsher worden trekstangen gebruikt in tal van constructies. Van de luifels uit de 16 de eeuw tot aan de Erasmusbrug in Rotterdam.
TNO heeft een 9.60 tralie, met een 2x 4.80 kap en een vakmaat van 9.60m doorgerekend. Als onderdeel van de berekeningen zijn in een simulatieprogramma de risico's onderzocht. Zelfs het risico van losgeraakte trekstangen is doorgerekend. Dit bleek slechts tot enkele gebroken ruiten te leiden !!
De kas is door een vaste lengte van de trekstangen eenvoudig door de kassenbouwer te bouwen.
De hulpconstructie voor de goot
De goot met de bevestiging van de trekstangen
|
|
DE LUCHTING EN INSTALLATIES
De luchting om de 9.60:
Hier wordt een twee ruits luchtraam gekozen zodat dezelfde luchtingscapaciteit wordt gerealiseerd. Afhankelijk van de teelt kan er gekozen worden voor meer luchtingscapaciteit door een langere luchtraam te kiezen.
De gewasdraden en teeltgoten:
Deze worden iets zwaarder uitgevoerd.
De belichting:
De armaturen kunnen aan de tralie en zonodig aan een profiel in het midden van het vak opgehangen worden.
Het scherm:
Dit loopt standaard van tralie naar tralie. Om toch voldoende snel te kunnen openen en te sluiten wordt er een frequentie geregelde motor toegepast.
PROBLEEM !
Door het ontbreken van ondersteuning van vooruitstrevende kwekers, kassenbouwers en LNV / PT is deze kas nog steeds geen realiteit. De Nederlandse tuinbouw loopt hierdoor enorme bedragen mis.
Als we uitgaan van de nieuwbouw sinds 2003, waarin het systeem gepresenteerd werd, praten we al over een schade van 620 miljoen euro !!
Uitgaande van het glasareaal over 20 jaar ( de levensduur van een kas) praten we over 2 miljard euro aan gemiste omzet.
1 euro per m2 per jaar extra omzet geeft een extra investeringsruimte van 200.000 euro per hectare.
|
|
DE VOORDELEN IN GELD UITGEDRUKT
LICHTWINST 2%
2% is berekend voor de kas en 1 scherminstallatie
3% is berekend voor de kas en 2 scherminstallaties
2% lichtwinst geeft volgens het Tomsimprogramma van WUR een extra rendement van 0.70 euro per m2.
Voor 6 ha. kas en over 20 jaar is dit 800.000 euro !!
Of anders gezegd, door te kiezen voor een 'oude' standaard kas loopt u 800.000 euro mis. Wat zou uw financier hiervan vinden?
Een traliekas met een vakmaat van 9.60 realiseert 2% lichtwinst door:
-
50% Minder kolommen
-
50% Minder tralieliggers
-
50% Minder schermpakketten
GOEDKOPER HOGER TE BOUWEN
-
De meer vierkante kolommen zijn stijver en daardoor is hoger bouwen sneller interessant.
-
Ter plaatse van de tralie is de kolom smaller uitgevoerd zodat het scherm goed aansluit.
VERBETERDE INTERNE LOGISTIEK
|